• ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ
    & ΕΚΘΕΣΙΑΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
    & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  • Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας 2007-2013, το I.E.E. ολοκλήρωσε με επιτυχία τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα: «AGRI-GENO-TRANS- Διάδοση της Τεχνικής Εξειδίκευσης στην Αγρο-Γενετική ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία».

    Σύντομη Περιγραφή:

    Στόχος του έργου ήταν η διάδοση της γνώσης που παράγεται από το Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της διασυνοριακής συνεργασίας μέσω μιας σειράς εκδηλώσεων μεταφοράς καινοτόμου τεχνολογίας.

    Το θέμα ήταν «Η Γεωργική Γονιδιωματική και το πεδίο εφαρμογής των γαλακτοκομικών προϊόντων και της παραγωγής γάλακτος», με έμφαση στην περιοχή της Ροδόπης.

    Το Ινστιτούτο Επιχειρηματικών & Εκθεσιακών Ερευνών και Ανάπτυξης χρησιμοποίησε την εμπειρία του για να αναπτύξει νέες μορφές εκδηλώσεων, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας, των γεωπόνων και της νεότερης γενιάς των αγροτών που εκπροσωπούνταν από τη Βουλγαρική Εθνική Ένωση «Γάλα των Βουνών».

    Οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγροβιοτεχνολογία αλλάζουν πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο η διατροφική αλυσίδα και η βιομηχανία τροφίμων θα προχωρήσουν στο μέλλον. Επηρεάζει επίσης τον τρόπο που οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τα τρόφιμα και τον τρόπο διανομής και εμπορίας των τροφίμων στην αγορά.

    Εταίροι:

    • Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας – Ελλάδα (ΕΚΕΤΑ) / Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας (ΙΝΑ), Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (Επικεφαλής Εταίρος)
    • Εθνική Ένωση ‘Γάλα των Βουνών’, Σμόλιαν, Βουλγαρία (Εταίρος)
    • Ινστιτούτο Επιχειρηματικών & Εκθεσιακών Ερευνών και Ανάπτυξης (ΙΕΕ), Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (Εταίρος)

    Προϋπολογισμός:

    • Συνολικός Προϋπολογισμός: 498.160,25 €

    Δραστηριότητες:

    • Ανταλλαγή ερευνητών μεταξύ της Ένωσης και του INA: : Σκοπός της ανταλλαγής ήταν να επιδείξει στη Θεσσαλονίκη σύγχρονες τεχνικές και να δώσει την ευκαιρία σε Βούλγαρους επιστήμονες να μεταφέρουν αυτές τις πρακτικές στη Βουλγαρική βιομηχανία γάλακτος και στη γεωργία. Ομοίως, Έλληνες ερευνητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους χώρους παραγωγής και επεξεργασίας του γάλακτος και έκαναν άμεσες παρατηρήσεις σχετικά με τις τεχνικές παραγωγής και επεξεργασίας.
    • Μια σειρά από εκθεσιακές εκδηλώσεις: η δράση αυτή έφερε κοντά μελετητές, ανθρώπους της τεχνολογίας, βιομήχανους, αγρότες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για να ακούσουν και να μιλήσουν για τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις σύγχρονες ανάγκες. Μερικές από τις εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με μεγάλες εμπορικές εκθέσεις της Θεσσαλονίκης και της Κομοτηνής και με τον τρόπο αυτό εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία του μεγάλου αριθμού εκθετών και επισκεπτών.
    • Μια σειρά από εκπαιδευτικά σεμινάρια: μέσα από τα σεμινάρια αυτά πραγματοποιήθηκε αρχικά εκπαίδευση των εκπαιδευτών, συμβάλλοντας έτσι στη διάδοση της γνώσης σε όλους τους ενδιαφερόμενους στη Νότιο-Δυτική Βουλγαρία, στοχεύοντας ιδιαίτερα στους νέους αγρότες και τις γυναίκες.
    • Η δικτύωση ως ένα υποπροϊόν από τις παραπάνω δραστηριότητες:  η δικτύωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή ενός Μνημονίου για μελλοντική συνεργασία, με συγκεκριμένους στόχους και κατευθύνσεις, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου
    • Δημοσιότητα και διάδοση:  μέσω διαδικτύου διανεμήθηκε υλικό προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ενδιαφερόμενων. Το υλικό αυτό συνοδευόταν από ένα ηλεκτρονικό εργαλείο κατάλληλο για το «ταίριασμα» (matching) επιχειρήσεων.